Sinterklaas maak plaats voor Pieterbaas

Commentaar bij citaten uit de roman “Kruisverband’: 

#MeToo: “Sinterklaas was duidelijk een bisschop met een katholiek kruis op zijn mijter. Bij Sinterklaas geroepen worden om op schoot te zitten moest je zeker zien te voorkomen. 
In deze tijd is een katholieke bisschop toch niet meer geloofwaardig als kindervriend. Vooral met de oude mannen die je een cadeautje in het vooruitzicht stellen moet je uitkijken. Vind je het gek dat iedere priester daar een groot voorbeeld in ziet. Zij willen allemaal wel voor Sinterklaas spelen. Dat velen dat ook gedaan hebben verbaast ons niets. Het wordt tijd dat Sinterklaas zijn mijter afdoet en afstand neemt van zijn titel als goedheiligman.

Privacy: “De enige verdachte figuur van dit feest was de katholieke bisschop Sinterklaas zelf, die er een satanisch genoegen in schepte om alles van je te weten te komen.”
Om te bespioneren hoef je niemand meer het dak op te sturen. Online kun je schijnbaar bij diverse Tech-bedrijven gemakkelijk tegen vergoeding aan voldoende gegevens komen. Iedereen wisselt als vanzelf in ruil voor gratis diensten of cadeautjes privacygevoelige gegevens uit. Het vervelende van Sinterklaas is alleen dat hij het aan iedereen doorvertelt.

Organisatie: “Het knecht zijn was slechts een aanduiding van de werkgever-werknemersverhouding.”
De hiërarchie tussen Pieten en Klaas lijkt zo overgenomen te zijn uit de verouderde organisatiestructuur van kerkvorsten. Gelukkig zijn er tegenwoordig wat meer kleuren te ontdekken, maar in de top blijven het wit en de mannen overheersen. Een werknemer als knecht beschouwen lijkt in deze tijd alleen nog in de sport op te gaan zoals bij wielrennen en in stallen waar het paard door de knecht gediend wordt. Een knecht heeft als beroep het uitoefenen van hulptaken ter ondersteuning van een hoofdtaak. De hoofdtaak van Klaas is alleen onduidelijk en hij heeft geen idee van de geldstromen. Een CEO die alles overziet is hij zeker niet. Hij wauwelt er maar wat op los en alleen de speeches die door de Pieten in het grote boek geschreven zijn kan hij nog voorlezen. Als regisseur van het feest heeft hij in zijn huidige rol afgedaan. De organisatie lijkt prima zelfsturend te zijn en geeft Klaas aan wat hij moet doen om op zijn leeftijd er nog wat van te kunnen maken. Top-down is hier al lang aan het kantelen naar bottom-up. Nu nog eentje die zich daar niet voor hoeft te schminken en zich in een mooi gemaakt zwart pak hijst om zijn naam Pieterbaas eer aan te doen. Bovendien zou voor meer diversiteit een populaire zwarte manager niet verkeerd zijn om iedereen daaraan te laten wennen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De eerste Hebban.nl Indie-leesclub geslaagd!

Rebellen en Dwarsdenkers

Met je neus in de vakantie