Met je neus in de vakantie


Handleiding vintage mondkapjes maken


We ontkomen er niet aan om mondkapjes in huis te halen wanneer je in de anderhalvemetersamenleving op plekken wil komen waar het wat drukker zal zijn zoals in het openbaar vervoer. Omdat de herkomst van mondkapjes onduidelijk is, kun je voor je eigen bescherming of die van anderen beter kiezen voor het zekere. Aangezien al veel gevallen bekend zijn van fraude of snoodaards die zich op deze lucratieve markt storten, wordt zelf maken een interessante optie. De eisen aan mondkapjes voor niet-medisch gebruik zijn nu samengevat in een heuse NEN-specificatie  (gratis te downloaden) voor ontwerp, maakproces, gebruik en onderhoud in het kader van covid-19. Om het aangezicht van mijzelf en van wie ik tegenkom avontuurlijker en stoerder te presenteren, ga ik op zoek naar een verbeterd ontwerp als pleister op de wonde.

Als industrieel ontwerper en gebruiker heb ik me aan de leidraad van de NEN-specificatie gehouden. De eerste moeilijkheid was een passende stof te vinden die ook dubbelgevouwen comfortabel is, niet te warm of vochtig wordt en voldoende lucht doorlaat. Zie maar eens aan lichtgewicht en dicht geweven stof te komen die ook nog elegant valt. Als je zulke stof toevallig nog in huis hebt in de vorm van een overcompleet deel van je lichtgewicht katoenen tent -een terugkerende figurant in mijn roman- ben je spekkoper. Dit idee maakte mij enthousiast omdat als ik het mondkapje noodgedwongen aan zou moeten doen, ik tegelijkertijd met mijn neus in de vakantie zou vallen. Bovendien paste deze uitvoering bij een duurzame en circulaire gedachte waarin schaarste tot vindingrijke ontwerpen kan leiden.


Het mondkapje heeft van mij de volgende extra eigenschappen gekregen bovenop de NEN-specificatie. Ten eerste zijn de zigzagplooien tegengesteld in de dubbele stof gevouwen. Dit laat meer lucht toe tussen de twee lagen stof waardoor de beschermingsgraad toeneemt. Ten tweede bevindt zich geen extra naad rond de neus waardoor de stof zich gemakkelijk aan de gezichtsvorm kan aanpassen voor extra comfort. Als laatste zijn de lussen ruimer bemeten waardoor de oren tijdens het dragen niet echt belast worden en is het mondkapje eenvoudiger aan te doen door het verschuifbare elastiek achter het hoofd. Voor mij was de keuze voor een prachtige verkoelende en vochtregulerende tentstof het belangrijkst. Hiermee geeft het dragen een avontuurlijk gevoel alsof je aan een woestijnsafari begint of dat je midden in een western beland bent.

Voor een aantal liefhebbers van mijn roman heb ik extra mondkapjes gemaakt. Hiervoor is het enkel nodig om via email een link van je persoonlijke beoordeling of recensie op een van de boekenverkoopsites voor de roman “Kruisverband” toe te sturen naar louzewies.de.jager@gmail.com 

Het eenvoudige maakproces van mijn ontwerp deel ik hieronder voor wie ook zelf aan de slag wil gaan. Extra leuk zou het zijn wanneer deze creaties met het bijzondere verhaal achter de herkomst van de stof gedeeld zouden worden via de sociale media onder verwijzing van dit blog. Dit ontwerp valt wel onder het auteursrecht waardoor voor gebruik bij commerciĆ«le productie contact opgenomen dient te worden.

1. Zoek een afgedankt kledingstuk of tent uit met fijne weving waar je goede herinneringen aan hebt en haal dat uit elkaar

2. Knip de stukken stof uit. De maten van de NEN-specificatie (25,4 x 15,2 cm) verdubbel je met een correctie voor het vouwen over de lange zijde omdat daar geen zoom inkomt en aan de korte zijde omdat er geen ruimte voor een rijgsnoer nodig is (ongeveer 24 x 38 cm). Alleen de korte zijden van de rechthoeken worden nu gezoomd.

De maten zijn slechts richtlijnen en ze kunnen makkelijk naar individuele wensen aangepast worden.


3. Maak een vouw in het midden en laat ongeveer 4 cm aan elke zijde daarvan vrij. Vouw daarna aan iedere kant 3 plooien van ongeveer 1 cm elk en speldt op afstand af zodat deze niet onder het stikken eruit gehaald hoeven te worden.
4. De plooien stikken en spelden eruit halen. Het is verstandig om een stapeltje te maken zodat je er handigheid in krijgt en tijd kan besparen.

5. Van de bandjes moet ongeveer 22 cm netto na het stikken overblijven. De uiteinden van de bandjes vastspelden bij de middenvouw van het doek en onderste hoeken waarbij beiden door het elastiek met knoopsgaten (netto ongeveer 8 cm tussen de bandjes) gehaald zijn. Daarna wordt het doek over de bandjes heen dubbelgevouwen en komt de binnenzijde boven. De spelden van de bandjes op de hoeken voorzichtig eruit halen zodat de uiteinden van de bandjes niet losraken en opnieuw in het zicht plaatsen. De plooien met de uiteinden van de bandjes kunnen nu aan elkaar genaaid worden. Door bij de bandjes tijdens het stikken extra heen en terug te gaan zitten deze extra goed vast.

6. Het vastgestikte dubbelgevouwen doek kan nu binnenstebuiten gekeerd worden om de naad vanaf de binnenkant met de hand glad te strijken. Het is mogelijk tijdens gebruik binnenin extra papieren filters te plaatsen, maar ikzelf heb de onderzijde dicht gestikt voor extra stevigheid omdat ik meende deze extra optie niet nodig te hebben.




Veel succes en ik ben benieuwd naar jullie verhalen!

Reacties

  1. We hebben deze kapjes een lang weekend in binnen- en buitenland in de praktijk kunnen testen en de ervaringen waren zeer positief! Ze verstikken niet en zien er strak en modieus uit. De kleur is heel gedistingeerd en de bandjes zijn eenvoudig te verstellen en wanneer je de mondkap naar beneden doet zien ze eruit alsof je een modieuze shawl of choker om hebt. (Filmische Western visioenen hebben we niet ervaren, maar dat kan aan de omgeving hebben gelegen (Ardennen):-)). Meerdere genders reageerden positief!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

De eerste Hebban.nl Indie-leesclub geslaagd!

Rebellen en Dwarsdenkers