De eerste Hebban.nl Indie-leesclub geslaagd!

De eerste Hebban.nl Indie-leesclub voor Kruisverband is met goed gevolg beëindigd. Het was een enerverende tijd waarin ik met de zes leesclubleden een intensieve en persoonlijke discussie gevoerd heb over het boek. Hoewel de gemiddelde beoordeling rond een kleine vier sterren (★★☆) cirkelden, waren er veel meer overeenkomsten in de recensie teksten. Iedereen uit de leesclub heeft in de samenvatting gelijkelijk een stem gekregen zodat hun eigen quotes in elke alinea terug te vinden waren:


Samenvatting 
Recensies leesclub Kruisverband:

Deze autobiografie is geen dagboek, maar is op een literaire manier verpakt waardoor het aangenaam leest. Je krijgt als lezer het gevoel dat het verhaal speciaal aan jou verteld wordt, waardoor je je meer betrokken voelt. De stukken die er uit sprongen waren de teksten die vanuit de ik-persoon verteld werden.  “Kruisverband” is op zo’n manier geschreven dat je regelmatig het idee hebt er echt bij te zijn. Het is vlot en pakkend geschreven en de technische achtergrond van Louzewies komt duidelijk naar voren. Het kent afwisseling in humoristische delen en stukken met reflectie. Heerlijk lachen om de beschreven situaties en daarnaast nadenken over de keuzen die jezelf gemaakt hebt. De humor, de eerlijkheid en vooral de persoonlijke aspecten hebben ervoor gezorgd dat je goed in het verhaal zit. Haar zelfspot, kwetsbare opstelling en de beeldende vertelling zijn humoristisch, terwijl diverse complexe maatschappelijke ontwikkelingen (kruis-/dwarsverbanden) door haar analytisch vermogen een heldere uitleg krijgen. De chronologische vooruitgang en haar zeer vlotte schrijfstijl zorgen ervoor dat je als lezer zelf de kruisverbanden kunt leggen tussen de verschillende facetten van het leven. Het is een reis door een periode in de geschiedenis waaraan de schrijfster op haar eigen, eigenwijze manier een invulling weet te geven. Het lezen van dit boek is plezierig en de beeldende schrijfstijl sterk. De eerlijke soms rauwe manier van schrijven -in een autobiografie- was aangenaam. Haar schrijfwijze geeft je als lezer stof tot nadenken, hoewel je het niet altijd met haar ideeën/gedachtegang eens hoeft te zijn. Met name de onbewuste boodschappen in de zinnen of soms zelfs steken onder water zijn krachtig in het verhaal. 

Het boek geeft op een eigen manier de maatschappelijke, sociaaleconomische ontwikkeling van de begin jaren60 weer, die nog niet op deze manier in andere boeken te vinden is. De auteur deinst er niet voor terug om dit met een licht kritische noot te doen. Het levensverhaal begint in de jaren zestig, toch een van de woeligste naoorlogse periodes. Het is een decennium dat zich kenmerkt door maatschappelijke, sociale en economische hervormingen, met ander woorden ‘de vooruitgang’. Vanuit die optiek is het boek geschreven: een stukje geschiedenis op de tijdlijn van de beschaving. Het waren toen heel wat andere tijden waardoor het boek voor jongere generaties een Eyeopener is. Er is gewoon geen besef meer van de situatie waarin Louzewies zich bevond en tegenwoordig zijn bepaalde zaken te vanzelfsprekend geworden, denk aan beeldschermgebruik en elektronisch betalen. Je wordt vanaf het eerste moment meegenomen in haar jeugd en daarbij schroomt zij niet om soms iets provocerend haar visie te geven. Na de jaren zestig waar Louzewies nog op school zit, krijgen we gedurende het boek een mooie inkijk in haar privéleven en carrière aan de hand van verschillende anekdotes en grappige situaties. Louzewies legt hierin op een technische en abstracte manier uit hoe de maatschappij veranderde en hoe zij hierdoor beïnvloed werd. Humor zorgt ervoor dat het boek een luchtig geheel wordt en dat de lezer niet verzuipt in té technische aangelegenheden. Hierin worden de kruisverbanden tussen hobby, professioneel werk, intimiteit en houding ten opzichte van de buitenwereld aangestipt. De samenhang tussen deze zaken komt duidelijk naar voren en zetten de lezer aan dieper over deze zaken te reflecteren en te kijken of dit ook invloed heeft gehad op het eigen leven. Kruisverband is een boek waarin je leert kijken naar de omgeving waarin je verkeert en waarin je komt te verkeren. Het geeft je inzicht in het spel der overtroevingen, loyaliteit, macht, geborgenheid en zekerheden. Kruisverband is een humoristisch tijdsbeeld van een aantal generaties, gezien door de ogen van de schrijfster waarbij een maatschappelijke analyse van de ontwikkeling van de vrouw in het arbeidsproces gegeven wordt. Het legt de verbanden bloot tussen generaties, arbeidsprocessen en het maatschappelijk leven.

Jongere generaties kunnen met dit boek kennismaken met de pré-elektronische wereld en de opeenvolging van veranderingen in de maatschappij tijdens de tweede (oorlogsvrije) helft van de vorige eeuw. Het boek zou daarom op middelbare scholen gebruikt kunnen worden, zodat zij zien dat niet alles vanzelfsprekend is en hoe het anders kan. Het boek stemt tot nadenken.
Daarom zou dit boek in het eerste jaar voor het vak sociologie van een hogeschool verplichte kost kunnen zijn aangezien het enerzijds een maatschappelijke tijdsperiode beschrijft die deels op hun verdere studentenleven van toepassing is en anderzijds een mooi beeld laat zien van de tijd van hun ouders en grootouders. Daarnaast geeft het een goed inzicht in de maatschappelijke arbeidsprocessen en de gevolgen hiervan. Voor technisch aangelegde personen en/of generatiegenoten van Louzewies is het zeker een aanrader. De kenmerkende situaties voor de verschillende periodes worden op een luchtige en humoristische manier beschreven, waardoor die heel herkenbaar zijn voor mensen die deze perioden zelf ook meegemaakt hebben. Als generatiegenoot is het natuurlijk gemakkelijker om je eigen ervaringen op een aantal situaties en gebeurtenissen te projecteren, maar het kan ook een leidraad zijn om in deze supersonisch snelle maatschappij de gulden middenweg te bewandelen tussen privé en carrière en vooral de juiste keuzes (te leren) maken. Het prikkelt je om een spiegel voor te houden naar jezelf. Hoe ben ik zelf, hoe is mijn persoonlijkheid gevormd? Wanneer je afkomstig bent uit een veel jongere generatie voel je toch geen generatiekloof. Ook dan is er best veel herkenning in het eerste gedeelte van het verhaal. Hierdoor is Kruisverband geschikt om cadeau te doen aan zakelijke relaties, HR-professionals, nieuwe werknemers en aan kinderen van vrienden om ze een steuntje in de rug te geven. Uiteraard is het ook een aanrader voor wie zich alleen maar wil verliezen in het leven van iemand anders.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Rebellen en Dwarsdenkers

Met je neus in de vakantie